ArchitectureFeatures

Architecture: Flex Space

By April 24, 2019 April 25th, 2019 No Comments

By Babs Rodriguez

Architect Joe Self
Interior design Tracy Self FIRM817, firm817.com
Builder Mark Hickman, JHF Construction, jhfconstruction.com
Cabinetry John Hughes, Hughes Cabinetry, 817-927-8102

What happens when an architect infuses teahouse Zen into a client’s practical needs, in this case the desire for a yoga studio and a music room? For Joe Self, architect/owner of FIRM817, form and function meld in two small structures that are distinct in purpose but connected in spirit. The buildings appear to float just behind the ranch-style home in an established neighborhood. The modern form of the sanctuaries, one of which doubles as an en-suite guest quarters, creates an unexpected but desirable disconnect from the traditional main house. Functionally different, the two outbuildings share an architectural sort of hum that holds a single note thanks to shape, scale and the uniformity of materials — primarily wood and glass. Placed side by side, the ipe-clad cubes are linked by a breezeway/porch, a contemporary take on the classic dog-run cabin. The porch is roomy enough for a pair of patio chairs, creating the perfect place for coffee in the morning or a glass of wine in the evening.

Ac turpis egestas maecenas pharetra convallis posuere. Sed risus pretium quam vulputate dignissim. Sagittis nisl rhoncus mattis rhoncus urna neque viverra justo nec.

Ac turpis egestas maecenas pharetra convallis posuere. Sed risus pretium quam vulputate dignissim. Sagittis nisl rhoncus mattis rhoncus urna neque viverra justo nec.

Glass pocket doors throw the structures open to the air and to one another, giving the 860-square-foot buildings the feel of a single unit. In the music room, you’ll find a piano that came from the homeowner’s grandmother as well as a large album collection housed in custom maple cabinetry along with the audio components. Clerestory windows in the music room, which has a slightly higher roofline, join a skylight to channel sun and further blur distinctions between inside and out. At night, when the building is illuminated, the windows make the music room look like an oversize lantern. Another set of glass doors opens the music room up to a small porch that wraps around to the breezeway.

The guest room, complete with a Murphy bed, fulfills the homeowner’s desire for a private space that also accommodates yoga or other floor exercises. There’s a roomy bathroom that’s also accessible from the breezeway. The yoga studio features a low corner window that creates a floor-mat view to the Japanese-style landscape. A similar window placed high in the opposite corner offers views of the sky. The facing structures create an interesting architectural dialogue studded with musical notes and possibly a mantra or two.

Ac turpis egestas maecenas pharetra convallis posuere. Sed risus pretium quam vulputate dignissim. Sagittis nisl rhoncus mattis rhoncus urna neque viverra justo nec.

THE DETAILS

Ac turpis egestas maecenas pharetra convallis posuere.

Sed risus pretium quam vulputate dignissim.

Sagittis nisl rhoncus mattis rhoncus urna neque viverra justo nec.